Pure noodzaak voor de continuïteit van de vereniging

Vrijwel iedere tafeltennisvereniging kent het wel. Een betrokken lid van de vereniging heeft een trainerscursus gevolgd en gaat dan vol enthousiasme aan het werk. De vereniging is blij, want ze hebben nu een goede gediplomeerde trainer in hun midden. En dan blijkt het toch niet zo eenvoudig als het lijkt; de vaak jonge en nog onervaren trainer raakt zijn motivatie kwijt. Hoe komt dat?

Het is eigenlijk net als in de rest van de maatschappij: goede begeleiding is onmisbaar als je begint met je eerste baan of aan de slag gaat bij een andere werkgever. Begeleiding in de vorm van specifieke bijscholingen is dan een natuurlijk prima, maar het zou ook heel handig zijn als je af en toe kunt sparren met een ervaren trainer. Niet iedere vereniging beschikt over een ervaren trainer om dit te doen.

Voor die verenigingen is er goed nieuws: PreT-prestaties door training biedt diensten aan verenigingen om de verenigingstrainers te begeleiden. Voor tafeltennisverenigingen in de afdeling West is er extra goed nieuws: die afdeling biedt verenigingen (ook financiële) ondersteuning voor deze vorm van trainersbegeleiding. Op de website van die afdeling staat hier meer over.

Nummer 1 uit 2018 van het vakblad NLcoach is vrijwel geheel gewijd aan deze begeleidingsvorm. Er staat bijvoorbeeld een artikel in van een voetbalvereniging in Arnhem (SML) die de begeleiding van hun trainers en coaches met veel succes op deze manier toepassen. Ik heb dit artikel gescand en hier opgenomen. Neem contact met me op als je ook vindt dat de trainers op jouw vereniging het waard zijn om goed te worden begeleid!