Veel mensen erkennen het belang van een opleiding. Een stage of praktijkopdracht maakt deel uit van de opleiding en aan het eind van de opleiding doe je meestal een examen. De geslaagde student is in de veronderstelling dat hij alles weet en kan om ook “in het echie” te kunnen slagen. In de praktijk valt dat vaak toch nog tegen. Als je bij een goede werkgever aan de slag bent gegaan, word je daarbij goed begeleid: ze laten je zwemmen, maar niet verzuipen. Naar verloop van tijd krijg je ervaring en doe je door de begeleiding en de ervaring de dingen steeds beter, groeit je zelfvertrouwen en behoud je het plezier in de dingen die je doet.

In de sport of tafeltenniswereld is dat niet anders. Althans… daar gelden dezelfde principes. Een goede vereniging erkent het belang van goede trainersopleidingen. Maar daarmee houdt het niet op. De trainers van de vereniging worden ook goed begeleid. Uit onderzoek in de praktijk blijkt dat het plezier in het training geven enorm toeneemt als trainers goed worden begeleid. De kans dat zij daarmee langer trainer en bij de vereniging blijven zal daardoor ook groeien. Andersom is het ook zo: bij verenigingen die hun trainers minder goed begeleiden, stoppen de trainers vaak met training geven voordat zij de kans hebben gekregen echt ervaring op te doen. Ook het plezier van de sporters neemt door goede trainersbegeleiding flink toe en daarmee de kans dat de sporters ook (veel) langer bij de vereniging kunnen worden behouden.

Het principe van trainersbegeleiding kan door een clubkadercoach op de vereniging worden geïntroduceerd. De clubkadercoach begeleidt niet alleen de huidige trainers; hij of zij zal ook het belang van goede trainersbegeleiding willen verankeren in het beleid van de vereniging. Wil je op jouw club meer trainers en sporters die plezier hebben in wat zij doen? Neem dan contact op met Luc Janssen van PreT-Prestaties door Training. Luc heeft meer dan 30 jaar ervaring als trainer op alle niveaus en is gediplomeerd clubkadercoach.