Noorwegen heeft succes op de Olympische Winterspelen in Beijing. In de uitzending van Studio Peking op zaterdagavond 19 februari 2022 was sportjournalist Jan Roelfs uitgenodigd dit succes van Noorwegen te verklaren. Zijn verklaring was duidelijk: met name bij kinderen staat het plezier voorop. Er worden in die leeftijdscategorie wel wedstrijden gedaan, maar het resultaat is daar bijzaak. Het klonk mij als muziek in de oren. Roelfs noemde het een holistische benadering.

Plezier hebben is wat anders dan lol trappen. Plezier hebben is een goede combinatie van bijvoorbeeld succeservaringen beleven, uitdagingen aangaan, vooruitgang ervaren, gezien worden door medesporters, (individuele) aandacht krijgen van je trainer en samenwerken.

Eind 2019 hebben Marnik Gommers en ik deze aspecten verwerkt in de vernieuwde trainersopleiding die zich richt op het geven van training aan beginnende jonge tafeltennissers. Op diverse plaatsen zijn er sindsdien TT2-opleidingen gegeven of zijn deze bezig. Er zijn bijna 100 potentiële trainers gestart met deze opleiding; en dat in coronatijd! Ik krijg enthousiaste feedback van zowel verenigingen als deelnemers.

Zondag 6 maart en zondag 3 april geef ik in de accommodatie van Scyedam (Schiedam) een bijscholing waarin we actief aan de gang gaan met allerlei zaken die in de vernieuwde opleiding aan  bod komen. Zeer geschikt voor trainers die voor 2019 hun TT2-opeiding hebben gedaan, maar ook voor andere trainers of jeugdbestuurders. En uiteraard zal ik er voor zorgen dat je tijdens de bijscholing PreT hebt. Sportplezier is besmettelijk!

Opgeven voor de bijscholing kan via de website van de afdeling West (Uitnodiging voor twee bijscholingen ‘training geven aan beginnende jeugdspelers’ – Afdeling West NTTB)