Op dit moment wordt er over bepaalde versoepelingen gesproken en is het nog niet bekend wanneer die voor binnensporten en tafeltennis gaan gelden. Toch zullen we waarschijnlijk na de zomer echt wel weer competitie kunnen gaan spelen. Ik las de afgelopen week een column van Lex Bruin met interessante ideeën over de seniorencompetitie. Ik wil nu ingaan op twee andere groepen.

Allereerst de groep waar we traditioneel de meeste leden verliezen. Dan zijn de oudere jeugdleden en jongere senioren. Natuurlijk is het belang van leuke en goede trainingen voor deze groep evident. Het is echter ook belangrijk dat die jongens en meisjes wedstrijden kunnen spelen met en tegen spelers van ongeveer hetzelfde niveau en dezelfde leeftijd. Vooral dat laatste is een uitdaging als je bij de senioren gaat spelen. Als je bij een grotere vereniging speelt heb je een grotere kans dat je met leeftijdsgenoten kunt spelen. Helaas zijn echter 90% van je tegenstanders van een hele andere generatie. Als we veel leden in deze leeftijdsgroep willen behouden, moeten we daar als tafeltenniswereld ook echt wat aan doen. Ik ga ervan uit dat de NTTB binnenkort met innovatieve ideeën komt op dit gebied. Als vereniging zou ik daar echter niet op wachten en zo snel mogelijk op regelmatige basis samen met verenigingen uit de regio leuke toernooien voor die leeftijdsgroep  organiseren. Je zou dat kunnen koppelen aan andere (“chille”) activiteiten die aansluiten bij die leeftijdsgroep. Een belangrijke succesfactor daarbij is het betrekken van diezelfde jongeren bij het bedenken en uitvoeren van die evenementen.

Een andere uitdaging speelt zich af bij de jongere jeugd. Ons aanbod is nu vooral gericht op sporters die tafeltennis als eerste sport kiezen. Laat me jullie uit de droom helpen: wij zullen de concurrentie met bijvoorbeeld hockey en voetbal nooit winnen. Ik denk wel dat wij een enorme kans hebben voor tafeltennis als tweede sport. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste jonge kinderen sneller – en in elk geval op de iets langere termijn beter –  leren tafeltennissen als zij naast tafeltennissen ook een sport doen waarbij ze lekker (over het veld) kunnen rennen. Wij zullen voor die kinderen naast onze huidige competitievormen op zaterdag meer laagdrempelige toernooien op zondagen moeten aanbieden. We moeten ons dan niet laten leiden door beperkingen ten aanzien van de vastgeroeste toernooivormen die we al jaren aanbieden: het moeten toffe toernooitjes zijn waar de jongens en meisjes vooral veel spelen in een korter tijdsbestek. In de maanden dat de (hockey- en voetbal)competities stil liggen vanwege het winterweer kun je ook nog de samenwerking met andere verenigingen aangaan en samen tafeltennisevenementen organiseren. Ook hiervoor geldt dat verenigingen kunnen wachten totdat de NTTB met initiatieven komt. Verenigingen die echt wat willen en de veelal schitterende accommodaties beter willen benutten: grijp je kans; pak zelf de handschoen op en zie het aantal jeugdleden groeien.

Straks gaan een heleboel jongens en meisjes met hun ouders na meer dan een jaar coronapijn erover nadenken welke sport(en) ze zullen gaan doen. Tafeltennisverenigingen die blijven doen wat ze deden zullen ook na deze coronacrisis nog lang pijn hebben: zij zullen relatief veel (jeugd)leden kwijtraken. Verenigingen die innovatief durven zijn en dingen gaan doen die ze nog niet eerder deden, hebben een kans om te groeien. Heb je daarbij hulp nodig: neem contact op met PreT en we bedenken samen toffe dingen!