Op 6 maart en 3 april heeft PreT een bijscholing verzorgd over het training geven aan jonge beginners. Luc Janssen heeft deze bijscholing verzorgd. Er waren 16 deelnemers. Alle deelnemers waren zeer positief over de bijeenkomsten, de docent en de documentatie die ze na afloop hebben gekregen. Een van de deelnemers gaf zijn enthousiasme in de evaluatie treffende aan: “Ten eerste heb ik dit in mijn jeugd nog nooit gehad. Ik heb er heel erg van genoten, omdat ik nu kan laten zien hoe leuk tafeltennis kan zijn en hoe je de jeugd kan motiveren en tafeltennis voor jonge kinderen aantrekkelijk kan maken, door allerlei activiteiten te doen”. Een andere deelnemer sprak over het enthousiasme van de docent (“Je enthousiasme om je kennis over te dragen is leuk en plezierig”).

De inhoud van deze bijscholing is gebaseerd op de onlangs vernieuwde tafeltennistrainer 2-opleiding. De eerste bijeenkomst van de bijscholing hebben de deelnemers kennis gemaakt met de belangrijkste pijlers van de opleiding, zoals de fasen die in de cursus gebruikt worden om kinderen structureel en vooral plezierig te leren trainen. Het is belangrijk dat kinderen daarbij succeservaringen opdoen en tegelijk worden uitgedaagd. In de tweede bijeenkomst zijn de deelnemers zelf aan de gang gegaan om passende en creatieve oefeningen te bedenken. Daarbij kregen ze voor iedere fase (enthousiasmeren, ontdekken en juichen, spelend leren spelen en spelend leren trainen) en voor ieder onderdeel van de training een voorbeeld (warming-up, balgewenning, kern en eindspel) een voorbeeld.

Van diverse verenigingen uit de afdeling West (zoals Alexandria, Scyedam, TOGB, en Taverzo) deden meerdere trainers mee. Van Shot uit Soest (afdeling Midden) deden liefst vijf trainers mee. Zij waren dermate enthousiast over deze bijscholing en de docent, dat ze interesse hebben getoond in deelname aan de TT2-opleiding en een traject voor het opstellen en implementeren van technisch beleid door PreT.

Deze bijscholing maakt onderdeel uit van een serie bijscholingen die PreT dit jaar in de afdeling West verzorgt. Op 12 juni zal er een bijeenkomst zijn over het aanleren van techniek voor de al iets gevorderde jeugd (zeg maar de spelers die net competitie zijn gaan spelen). Na de zomervakantie volgen dan nog bijeenkomsten over het verbeteren van techniek, het spelen van wedstrijden (mentaal en tactisch), fysieke training binnen de tafeltennistrainingen en het opbouwen van een succesvolle jeugdafdeling en de (belangrijke) rol van de trainer daarbij. Het is duidelijk dat bij al deze bijeenkomsten het sportplezier van de kinderen en hun trainers voorop staan.