Donderdag 18 maart jongstleden heeft Luc Janssen van PreT-Prestaties door Training een bijscholing voor tafeltennistrainers verzorgd. Twintig deelnemers van diverse verenigingen deden mee. Het onderwerp van de bijscholing was “het verantwoord opstarten van de tafeltennistrainingen na de lockdown”.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de conditionele achteruitgang dramatisch is als je gedurende langere tijd niets fysieks hebt gedaan. Een sporter is na een vakantie of periode van minder trainen echter weer sneller op zijn niveau als hij in die periode op de een of andere manier nog (al dan niet specifiek) heeft getraind. Een poll aan het begin van de bijscholing liet zien dat 12 van de 18 deelnemers aan  niet minimaal een keer in de week heeft getraind tijdens de lockdown.

Luc is tijdens de bijscholing dan ook ook niet alleen ingegaan op de trainingen na de lockdown, maar ook op wat trainers en verenigingen zoal kunnen doen tijdens deze gedwongen pauze. Door actief te blijven tijdens de lockdown wordt de conditionele achterstand van spelers minder groot en (minstens zo belangrijk) blijven de trainer en de vereniging in contact met de leden. Aan het eind van de avond gaf iedereen aan dat ze het belang daarvan inzagen en ermee aan de gang zouden gaan. Het was een mooie uitdaging om alle deelnemers van concrete input te voorzien. Uit de feedback na afloop bleek Luc daarin te zijn geslaagd. Een van de deelnemers liet een paar dagen na de bijscholing weten: “Mooi hoe jij zowel de TT2, TT3 als de TT4-trainers iets kon bieden tijdens de bijeenkomst”.